Собор Святого Юра

Собор святого Юра
Оценка 9110

6 февраля 2021Время поездки: 30 июня 2017
Монументальний архітектурний ансамбль, що височіє на святоюрському пагорбі Львова, довгий час був головним собором українських греко-католиків. Перший храм веде свою історію від 1280 року і с тих пір тут завжди було святе місце. До комплексу входять собор, дзвіниця, митрополичі палати і капітульні будівлі,великий парк-сад. Скульптури 18-го століття на храмі – шедеври роботи Іоанна Пінзеля.

Інтер’єри храму також вражають багатством і різноманіттям іконопису. Навпроти собору стоїть палац митрополитів, споруджений архітектором Фесінґером у XVIII столітті у стилі рококо з деякими вкрапленнями класицизму. Апартаменти палацу мають багате оздоблення. З іншого боку храму височіє дзвіниця, на якій висить найдавніший дзвін у всій Україні. Напис на ньому датований 1341 роком і свідчить про військові лихоліття давніх часів. Зі східної тераси подвір’я храму відкривається величний вигляд на місто.

На площі перед собором встановлений пам’ятник митрополиту Андрію Шептицькому. На мурі, що оточує територію собору, встановлена меморіальна дошка в пам'ять подій 1683 року, коли тут формувалися українські війська для участь у війні з турками.
Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал

МЕСТА РЯДОМ
ВОПРОС-ОТВЕТ
Нет вопросов