Здание Национального банка Украины

Будівля національного банку
Оценка 9110

1 августа 2021Время поездки: 20 ноября 2020
У Києві на вулиці Інститутській під номером 9 стоїть велична, монументальна споруда, Національного банку України, що вражає своєю красою та вишуканістю. Будівництво почалося восени 1902 року за проектом київського архітектора Олександра Кобелєва, який переміг в конкурсі, а за ескізами Олександра Вербицького був розроблений проект фасаду будівлі банку. Київ отримав прекрасну двоповерхову будівлю з цокольним та підвальним поверхами, побудоване з найсучаснішим технічним оснащенням. У дворі банку був спеціально посаджений розарій, аромат троянд витав на всіх поверхах, потрапляючи туди через повітрозабірники. Роботи з облицювання будівлі штучним каменем (виконаним під сірий граніт і рожевий піщаник) і виконання художніх робіт з оформлення інтер'єру всередині було доручено італійському скульптору Еліо Саля.

Київська контора Держбанку розпочала свою роботу в новій будівлі через три роки, а через рік вона було урочисто освячена. За радянської влади в самому знаменитому будинку Київської контори Державного банку розташовувалися Українська республіканська контора Держбанку СРСР (яка після розпаду СРСР була перейменована в Національний банк України) і Міська контора Держбанку СРСР.

Під час реконструкції в 1934 році до будівлі було надбудовано два поверхи. Проект надбудови був розроблений Кобелєвим в співавторстві з Риковим. Дах довелося піднімати потужними домкратами (зроблений він був з металоконструкцій і через дуже велику вагу його довелося розрізати на частини) і поверхи надбудовувалися поступово, завдяки чому були збережені грифони. Роботи були виконані на високо професійному рівні, тому будівля банку не тільки не погіршила свій вигляд, а стала ще більш солідним. До сих пір тут збереглися герби Київської, Подільської та Волинської губерній, на київському гербі зображено Архістратига Михаїла з піднятим мечем.

Фасад будівлі Національного банку України виконано в стилі раннього флорентійського відродження і північно-італійської готики. Окрасою фасаду є кручені мармурові колони і декоративні башточки по кутах будівлі, які підтримують скульптури величезних грифонів (грифони в античній міфології вважалися охоронцями золотих родовищ). Під кожним вікном і на кутах балконів зображення левів, які є символом могутності, що відповідає статусу головного фінансового органу країни. На фасаді будівлі зображені емблеми промисловості, транспорту, торгівлі, сільського господарства. Захоплює інтер'єр будівлі, особливо операційний зал, багато різьблення, вишуканої ліпнини, а барвисті вітражі в отворах вікон надають урочистості. Окрасою залу є скульптурні композиції античних богів Гефеста, Деметри, Гермеса, Афіни Паллади, а по центру стелі головного операційного залу зображення архістратига Михаїла, покровителя Києва.

Будівля Національного банку України входить до числа найвідоміших архітектурних пам'яток Києва, побудованих в 20 сторіччі.
Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал

МЕСТА РЯДОМ
ВОПРОС-ОТВЕТ
Нет вопросов