Троицкая церковь

Троїцька церква
Оценка 8110

21 октября 2021Время поездки: 23 июля 2021
Перша письмова згадка про храм відноситься до 1582 року, у зв'язку з передачею міщанкою Гапкою Табковою у власність Троїцької церкві своєї садиби.
Під час панування у місті турків храм було перероблено на мечеть. На початку XVIII ст. з виходом турків з Кам'янця і встановленням польської влади храм був переданий уніатам. У 1722 році єпископ Атанасій Шептицький передав храм монахам ордену Св. Василія, які заснували при ньому монастир. Офіційною датою заснування вважається 22 травня 1722 р. Орден Василіян діяв при храмі до 1795 року. При ІІ розділі Польщі землі Кам'янеччини були анексовані Росією. Разом з цим храм було переосвячено у православний.

У 1935 році у рамках боротьби радянського уряду із релігією храм було розібрано.

3 березня 1995 р. почалася віднова храму. Були проведені розкопки і дослідження фундаментів храму. 23 вересня 1996 р. кардинал Любомир Гузар заснував монастир. За п'ять років василіяни повністю закінчили відтворення будівлі та оздоблення храму і прилеглої території.

10 липня 2010 року Храм Пресвятої Трійці освятив Василій Семенюк — єпископ Тернопільсько-Зборівський, УГКЦ. Архітектором, який розробив проект відновлення храму, є Володимир Бевз.

На церковному мурі – мозаїчний триптих: Богородиця з архангелами Гавриілом і Михаілом, які захищають місто.
Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал

МЕСТА РЯДОМ
ВОПРОС-ОТВЕТ
Нет вопросов