Башня Стефана Батория

Башта Стефана Баторія
Оценка 8110

4 августа 2021Время поездки: 22 июля 2021
Одна з найпотужніших веж Поділля - вежа Стефана Баторія в Кам'янці-Подільському. Вона є пам'яткою архітектури і містобудування України національного значення. Її ще називають Кушнірською або Королівською. Фахівці визнали вежу одним з видатних творів оборонного мистецтва 16 століття. Унікальна споруда була зведена в 1564-1565 роках. Керівником проекту був начальник кам'янецької фортифікації Матвій Галичанин. Спочатку вежа складалася з 5 ярусів і мала еліптичну форму.

З 1585 року до вежі добудували прямокутну прибудову. У той час впритул до башти також був прибудовано прямокутний корпус з проїздом, який мав стрілчасті склепіння. Роботи здійснювалися за участю Камеріно Рудольфіно - придворного будівничого польського короля Стефана Баторія. Звідси вежа і отримала свою назву. Після проведення ремонтних робіт в 17 столітті ремісничим цехом кушнірів вежа отримала ще одну назву - Кушнірська.

У 1780 роках комендант фортеці Ян де Вітте надбудував до башти ще два яруси, зі сходу - прямокутний симетричний корпус, а дах переробили на двоскатний. У 1928 році вежа увійшла до реєстру пам'яток республіканського значення. Свого часу вежу Стефана Баторія малювало багато художників. Серед них є відомий Юрій Химич, його твір - «Кушнірська вежа (16-18 ст.)».
Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал

МЕСТА РЯДОМ
ВОПРОС-ОТВЕТ
Нет вопросов