Церковь Святого Якова

Церква святого Якоба
Оценка 8110

17 сентября 2022Время поездки: 29 июня 2022
Кафедральний собор Святого Якова є головним католицьким храмом Латвії. Він з'явився у Ризі у XIII столітті, одночасно з Домським собором та церквою Святого Петра. Проте його архітектура помітно простіше ровесників, оскільки він призначався не для міста, а для сільського приходу. Тим не менш, готичний пірамідальний шпиль цього храму зберігся краще за інших.
В основному будівництво собору Святого Якова було закінчено на початку XIV століття. Спочатку йому було надано стиль ранньої готики. Пізніше храм неодноразово перебудовувався, що не дивно – йому вже більше семи століть. Він пережив і війни, і зміни урядів, і конфлікти між конфесіями. У XVI столітті собор став першим латиським лютеранським храмом, але ненадовго: в 1582 він знову перейшов до католиків, ще пізніше - до єзуїтів, а під час шведського панування в XVII столітті - знову до лютеран. У період наполеонівських воєн тут був навіть продовольчий склад. Остаточно собор був відданий католикам у 1923 році.
Інтер'єр храму відрізняється еклектичністю. Тут постійно додавалися елементи, притаманні різним епохам. Кафедра, створена з червоного дерева рідкісної породи, була встановлена у 1810 році. Новий орган з'явився 1913-го. Дуже цікаво виглядають вітражі, виконані в стилі модерн та датовані 1902 роком. 80-метрову вежу собору Святого Якова прикрашає традиційний для ризьких храмів золотий півник.
Напис латиною над дверима до храму говорить: «Пою во славу вічного і милосердного Господа».
Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал

МЕСТА РЯДОМ
ВОПРОС-ОТВЕТ
Нет вопросов