Лоджия Нового рынка

Лоджія дель Меркато Нуово
Оценка 8110

30 июля 2019Время поездки: 24 февраля 2019
Лоджія дель Меркато Нуово (Новий Ринок), відома в народі як Лоджія дель Порчелліно, – історична будівля у Флоренції. У місті є також Лоджія дель Меркато Веккіо (Старий Ринок), розташована в районі сучасної площі Пьяцца делла Репуббліка.

Лоджія була побудована приблизно в середині 16-го століття в самому центрі Флоренції, всього в декількох кроках від моста Понте Веккіо. Спочатку в ній торгували шовком і предметами розкоші, пізніше – знаменитими солом'яними капелюхами, а сьогодні тут продаються, в основному, вироби з шкіри і сувеніри. У кутових нішах мали бути встановлені статуї видатних флорентійців, але лише три з них були зроблені – першого лідера повстання Чомпі (гільдії чесальників) Мікеле ді Ландо, історика і державного діяльності Джованні Віллані і скульптора і художника Бернардо Ченніні.

Пам'яткою Лоджії є Фонтано дель Порчелліно («Фонтан поросяти») – копія бронзової фігури дикого кабана роботи Пьетро Такка.

Дикий звір був символом Тоскани, чиї ліси були багаті цими тваринами і охота на яких велася з давніх часів. У 1612 році Козімо II Медічі доручив талановитому скульпторові Пьєтро Такка, одному з кращих учнів Джамболоньї, виготовити копію кабана по античній мармуровій скульптурі, дарованій його предкові папою Пієм IV під час відвідин Риму в 1560 році.Бронзова скульптура призначалася для прикраси палаццо Пітті, проте, із-за зайнятості скульптора на інших багаточисельних проектах герцога, в 1620 році була виготовлена лише воскова модель. Відливання бронзової скульптури відбулось лише в 1633 році. За цей час герцог помер, а Фердинанд II Медічі, що прийшов до влади, вирішив перетворити чудову скульптуру на фонтан.Для фонтану вибрали місце в лоджії Меркато Нуово як для естетики, так і для потреб флорентійських купців, що торгували тут різними коштовними тканинами, такими як шовк, парча, шерстяні тканини.

У 1640 році був виготовлений бронзовий басейн у вигляді заболоченої місцевості - місце існування кабанів - із зображенням різних водних рослин, земноводних тварин, рептилій і молюсків. Вода заструмувала з рила кабана. У 1897 році із-за серйозного зносу басейн фонтану був відлитий заново. У 1988 році вже вся композиція була замінена на нову, виконану в майстерні Фердінандо Марінелі, а колишнє творіння в 2004 році виставили в музеї Бардіні.

Самі флорентійці прозвали вепра ласкаво –«парчелліно», що переводиться як «порося». А потім для фонтану придумали такий ритуал. Якщо покласти монету звірові під язик, а потім відпустити її, то вона вислизне під його копита в місце, де розташовані грати для стоку води. Якщо монета прослизне в її вузькі щілини, то загадане вами бажання неодмінно збудеться. Ну а якщо мимо, значить, не доля. Ще ритуал зобов’язує потерти ніс кабана, чому він у нього нині затертій до блиску. І це не дивно - потік туристів, прагнучих здійснити свої бажання таким чином, невичерпний.

До речі, багаточисельні "родичі" порчелліно знайшли притулок в різних містах і країнах - в австралійському Сіднеї, в баварському Мюнхені, в Брюсселі, в данському містечку Холстебро, в садах Бутчарт Гарденс в Канаді, знову ж таки в тосканському містечку Ріспешіа, є копія навіть в Луврі.

А мармуровий оригінал скульптури кабана (ІІІ-й вік до н.е.) знаходиться все в тій же Флоренції в галереї Уффіці.
Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал

МЕСТА РЯДОМ
ВОПРОС-ОТВЕТ
Нет вопросов