Флорентийское аббатство

Бадіа Фіорентіна
Оценка 9110

10 июля 2020Время поездки: 24 февраля 2019
Бадіа Фіорентіна – «Флорентійське абатство» – абатство і церква. Абатство було засноване в 978 році матір'ю маркграфа Тоскани Уго ді Тоскана. Завдяки численним дарам і привілеям, наданим папами й імператорами, абатство набуло або успадкувало багато прилеглих ділянок землі. Основним видом діяльності на території, підконтрольній Бадіа Фіорентіна, стало виготовлення, переплетіння й продаж книг і пергаменту. У 1285 році романська церква монастиря перенесла радикальну перебудову в готичному стилі під керівництвом Арнольфо ді Камбіо. У 1307 році за відмову сплати податку влада Флоренції зруйнувала дзвіницю церкви. У 1310-1330 роках побудувала нову велику, шестикутну у плані, дзвіницю висотою у 70 метрів. Перший епізод фільму «Інферно» по книзі Дена Брауна відбувається саме на цій дзвіниці. З вулиці видно тільки верхню її частину.

У 1627-1631 роках архітектор Маттео Сегалоні знову змінив орієнтацію вівтаря, тепер переміщеного на південь в напрямку Арно, реалізувавши церкву в формі грецького хреста. За легендою, саме в цій церкві Данте вперше побачив Беатріче. В епоху Відродження за проектом Бернардо Росселіно був створений знаменитий «Апельсиновий клуатр»: «У 1439 році отці Східної Церкви, які відвідали раду Флоренції, пожертвували рідкісну апельсинову рослину, екзотичну для Тоскани, яка була успішно посаджена і вирощена». Апельсин тут росте і зараз.

Інтер’єр церкві містить суміш різних стилів. Привертає увагу різьблена дерев’яна стеля роботи Феліче Гамбераі (1631). Скасований в 1810 році монастир був розграбований, приміщення були зайняті квартирами, складами, офісами. Обитель була відновлена архітектором Джузеппе Кастеллуччі в 1921 році.

На проході до внутрішнього двору встановлена скульптура «Бездомний Ісус». Автор скульптури – канадський скульптор, католик Тімоті Шмальц. Оригінал скульптури з 2013 року знаходиться в університеті Торонто. Скульптор зобразив Ісуса як безпритульного, який спить на лавці. Його лице закрите плащем, але його можна впізнати по ранах на ногах від розп’яття. Спочатку скульптура неоднозначно сприймалась і релігійними діячами, і звичайними жителями. Але за станом на 2016 рік по всьому світу встановлено більше 100 таких скульптур.
Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал

МЕСТА РЯДОМ
ВОПРОС-ОТВЕТ
Нет вопросов