Вальдштейнский дворец

Чарівна оаза
Оценка 10110

19 июня 2019Время поездки: 10 мая 2019
Вальдштейнський сад є другим за розмірами садом в центрі Праги, його площа перевищує 14 000 квадратних метрів. Він був створений в стилі Італійського парку маньєристів. Сад поділений на дві нерівні частини. В більшій частині – найбільша в Празі сала террена, перед нею – фонтан «Венера і Амур» в мармуровому басейні. Також в цій частині саду розташована Гротта – штучна сталактитова стіна, в якій можна розпізнати зображення жаб, змій і людських облич. Поряд – вольєр для утримання птиць.
В другій, меншій частини – величезний басейн зі штучним островом. На ньому встановлена скульптура Геркулеса з дубиною в руці.
Декілька разів сад був модифікований. З 1996 року він належить Сенату Чехії. На початку 2000-х років була проведена масштабна реконструкція. Сад відкритий для відвідувачів.
Сала террена
Домінантою саду Валленштейна є сала террена. Ця монументальна відкрита будівля в часи її зведення не мала аналогів. ЇЇ інтер’єри повторюють інтер’єри палацу. 32 картини на сюжети древньої міфології роботи італійського художника Баччо дель Бьянкі. Стеля прикрашена фресками із зображенням грецького Олімпу. В середині Зевс з дружиною Герою і богинею Афродітою, на північному боці – грецькі боги, на південному – троянці.
Статуї і фонтани
Більшість скульптур в саду Валленштейна – роботи видатного голландського скульптора Адріана де Вріса, який також працював при дворі Рудольфа ІІ. Він навчався своєму мистецтву в Італії і працював на Альбрехта Валлерштейна з 1622 року до своєї смерті у 1626 році. Де Вріс похований поряд з садом – у костелі св. Томаша.
Бронзові скульптури встановлені вздовж головної алеї до сала террена. Серед них бог моря Нептун, бог виноробства Бахус, жрець Лаокоон з синами, коні. Скульптура Геркулеса, що бореться з кентавром, встановлена у невеликому фонтані у східній частині саду. Ще один Геркулес стоїть на острові посеред великого басейну.
У 1648 році палац і сад Валленштейнів був пограбований шведською армією, яка вивезла масу цінних речей, в тому числі фонтани і скульптури. Ці скульптури зараз знаходяться у Швеції, в музеї де Вріса поряд з замком Дротнінгхольм, резиденцією шведських монархів. Статуї в саду є копіями, виконаними у відповідності з оригіналами на початку 20-го століття.
Фауна і флора
Унікальну атмосферу саду доповнює багата і різноманітна флора і фауна. Гордістю саду є павичі, звичайні і білі. Їх розводять тут з 2000 року, і майже кожного року вони дають приплід. В ставку живуть дикі качки і декоративні риби, а в вольєрі біля гроту – великі сови з розмахом крил 160-170 см.
В саду ростуть дуби, клени, магнолії. Центральна частина засаджена чагарниками і тюльпанами. Біля гроту ростуть гортензії, а вздовж південної стіни палацу – крокуси, нарциси, лаванда, виноград і фігові дерева.
Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал

МЕСТА РЯДОМ
ВОПРОС-ОТВЕТ
Нет вопросов