Инсталляция Эмбрион

Інсталяція «Ембріон»
Оценка 7110

9 октября 2020Время поездки: 11 мая 2019
У Празі на розі нічим не примітного будинку щось привертає увагу абсолютно всіх перехожих. Це щось - скульптурна композиція скандально відомого чеського скульптора Давида Черни, назва якої «Ембріон». Будівля, зливна труба якої послужила пуповиною цієї дивовижної інсталяції, є театром Na Zabradli.

Давид Черни створив скульптуру, що нагадує людський зародок, ще в 1996 році. Для її виготовлення він використовував три матеріали - метал, епоксидну смолу і пластик. Всередину інсталяції скульптор вмонтував звичайні світлодіоди. Висота ембріона 120 см.

Поява «Ембріона» на водостічній трубі була приурочена до ювілею празького театру Na Zabradli, а йому виповнилося 50 років. Саме таким чином Давид Черни вирішив привітати театральний колектив. Ембріон розмістився на розі фасаду будинку, приліпившись до ринви, як інопланетна істота з фантастичної кінострічки, а сталося це 9 грудня 2008 року. Виготовлення та розміщення інсталяції Давид Черни провів за свій рахунок. Ось такий незвичайний подарунок отримав театр на свій «день народження».

Незважаючи на те, що це абсолютно не суперечлива скульптура, а до того ж вона прекрасно вписується в навколишній пейзаж і цілком органічно виглядає на зовнішньому фасаді будівлі, скульптору все ж довелося вислухати безліч критичних зауважень на свою адресу. Але багатьом вона припала до вподоби.

Після монтажу футуристичного зародка лицедії, прості співробітники і навіть управління театру розподілилися на два ворогуючі табори. Одним скульптура сподобалася і вони задоволені подарунком, а інші вимагають її негайно демонтувати. Але поки ембріон все ще знаходиться на своєму місці.

Незважаючи на розбіжності в думках городян, ця скульптура однозначно користується популярністю у туристів. По-перше, цей «Ембріон», за задумом скульптора, символізує зародження творчого життя. По-друге, після заходу сонця зародок починає мерехтіти рожево-червоним кольором, що надає загальній атмосфері міста якусь таємничість.

Абстрактна фігура викликає підвищений інтерес у туристів і вночі своїм загадковим приємним світінням і миготінням. Ну, а, по-третє, це творіння рук Давида Черни, а він для Праги - як Антоніо Гауді для Барселони.
Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал

МЕСТА РЯДОМ
ВОПРОС-ОТВЕТ
Нет вопросов