Церковь Святой Великомученицы Варвары

Церква святої Варвари
Оценка 8110

22 мая 2020Время поездки: 26 июня 2019
Проходячи по вулиці Postgasse, я звернув увагу на прапор України над входом до будівлі. Виявилось, що це одне з місць Відня, пов’язане з Україною. Перший храм на цьому місці був зведений у 1423 році. З 1623 року їм володіли єзуїти, які звели каплицю святої Варвари. У 1652-1564 роках на місці каплиці зведена церква у стилі раннього бароко. У 1775 році імператриця Марія-Терезія передала храм греко-католицькій церкві. Її метою було створення навчального центру для греко-католицького духовенства в імперії Габсбургів, який мав назву «Барбарум». У 1784 році семінарія була закрита, створений приход.

Храм, який колись стояв окремо, нині практично повністю інтегрований у будівлю Головпоштамту. З 1916 року тут зберігаються мощі архієпископа Полоцького, святого Йосипа Кунцевича. Також в храмі зберігається ікона Христа, прикрашена емалями і гірським кришталем. Дослідники вважають, що поясний портрет Христа вишитий донькою Марії-Терезії Марією-Антуанеттою. Зараз церква святої Варвари є центральним приходом об’єднаної української церкві в Австрії.

Зліва від входу до храму встановлена меморіальна дошка композитору Андрію Гнатишину, який довгі роки керував церковним хором. А з іншого боку з 1999 року стоїть погруддя Івана Франка роботи львівського скульптора Любомира Яремчука.
Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал

МЕСТА РЯДОМ
ВОПРОС-ОТВЕТ
Нет вопросов