Місто свята та світла (частина 3)

03 января 2020 Время поездки: с 04 декабря 2019 по 08 декабря 2019
Репутация: +8490½
Добавить в друзья
Написать письмо

Початок тут:

Частина 1. Два куми та перше знайомство з Ліоном

Частина 2. Туман, Фурв’єр та Старий Ліон

День 2 (продовження). Трабуль, клаустрофобія та інші радощі

Скульптура під філософською назвою "Вага самотності" від Michael Elmgreen & Ingar Dragset. Чоловік тримає на руках людину, що як дві краплі води схожа на нього.

Автори вважають, що кожен з глядачів знайде в цьому монументі щось своє: хтось побачить девіз "врятуй себе сам", хтось зчитає важку ношу відповідальності за своє життя, а хтось просто знайде черговий привід для самоаналізу.

Cour d'Appel de Lyon. Судова адміністрація існувала на цьому місці ще з 10-го століття. Сучасна ж споруда датується 1835 р., архітектор Louis-Pierre Baltard.

Автора проекту надихнула концепція грецького храму. Однак він вирішив розмістити колонаду уздовж фасаду будівлі, а не з боків, як це було в античності, що зробило будинок ще більш вражаючим.

Цікаві експонати в цьому магазинчику ))


Ще один трабуль зі спіральними сходами та галереями, що використовувався з середини 16-го століття.

Але двір тут зовсім маленький, такий собі "двір-колодязь".

Віддзеркалена Place Neuve Saint-Jean.

Rue du Boeuf. Перші будівлі з’явились тут ще наприкінці 3-го століття, коли жителі пагорба були позбавлені води та змушені спуститися до Сони. Основне населення того часу – заможні купці. Теперішня автентична забудова датується 16-17 століттям.

Саме про цю вулицю кажуть, що вона є найзірковішою у Франції (La rue du Boeuf à Lyon désormais la plus étoilée de France). Бо де ще можна зустріти відразу три ресторани, відмічені зірками Мішлен, на одній невеличкій вуличці?

Свою назву Rue du Boeuf отримала у 16-му столітті, після встановлення знака бика на розі одного з будинків.

Великий трабуль з кількома подвір'ями, чисельними сходами та баштою 17-го століття від італійського архітектора:

Place de la Baleine. Містить кілька старовинних будівель епохи Середньовіччя. Свою назву площа отримала від назви порту, до якого примикала в 16-му столітті.

Трабуль, який я ніколи не забуду )) Починалось все добре. Двері, що зі скрипом зачинились за тобою. Вузенький освітлений коридор. Подвір'я зі спіральними сходами, які підкреслені різними відтінками.

Прохожу наскрізь, але вийти не можу, бо двері зачинені. Повертаюсь. Двері, через які я заходила, теж зачинені. Бігаю від одних дверей до інших. Все зачинено. Людей не має. ААААААА! Замуровали, демоны! (с)

Панічно згадую, як французькою буде оте класичне "Хелп, мі!" та намагаюсь не думати про замкнений простір. Бігаю від входу до входу, стараюсь не бити на сполох ))

І, о диво! Біля входу знаходиться маленька кнопочка, яка керує замком. Виходжу. Видихаю. Іду за глінтвейном ))

Place du Gouvernement. Площа отримала свою назву в 19-му сторіччі, коли губернатори сусідніх земель облюбували для проживання готель, що знаходився тут.


Ще один трабуль, який з’явився з відкриттям в цьому місці притулку для мандрівників. Прохід вів з двору до стайні та виходив на набережну. Я ж спочатку перевіряю чи не автоматично за мною зачиняються двері, а вже потім ступаю до трабуля )) Всередині жителі влаштували виставку квітів на підвіконнях.

Maison Thomassin. Один з найстаріших будинків Ліона. Перша будівля на цьому місті датується 1298 р. Пізніше фасад був повністю перероблений у готичному стилі. Відновлений у 18-му столітті.

Temple du Change. Це перша фондова біржа міста, архітектор Simon Gourdet (1653 р.) Зараз будівлю займає реформаторська церква.

Потрібно зазначити, що будівля з плином часу практично не змінилась (фото звідси):

Наступний трабуль має кілька подвір'їв, власний колодязь та відчутний вплив італійського ренесансу.

Église Saint-Paul. Одна з найстаріших церков міста. Вперше згадується у листуванні місцевого єпископа в 9-му столітті. Але та будівля не збереглась.

Сьогоднішній варіант – це початок 12-го століття, де відчувається вплив романського та готичного стилів. В 19-му столітті до них додалися ще і частини в неоготичній стилістиці.

Залишаємо територію Старого міста та прямуємо до річки Сони. Настав час милуватися не туманними краєвидами: базиліка, яку її хейтери охрестили "перевернутим слоном", вежа Фурв'єр та набережна в асортименті ))

Fort Saint-Jean був побудований як складова частина фортифікаційної стіни навколо пагорба Croix-Rousse на початку 16-го століття.

На пагорб Croix-Rousse ми поліземо завтра, а поки гуляємо вже знайомими стежками. Провідуємо різдвяний ярмарок на Place Carnot. Глінтвейн, олені та Père Noël на місці ))

До речі, Place Carnot до початку 17-го століття була більше схожа на болото, ніж на площу, бо ця місцина регулярно затоплювалась. У 1770 р. народився проект по її осушенню та будівництву тут імператорської резиденції Наполеона. Потім влада змінилась, резиденцію побудувати не встигли, а от нова площа на карті Ліона з’явилась.

Прямуємо вглиб наступного району міста – це Presqu’île або Півострів – серце Ліона, що б'ється між Соною та Роною у галасливому ритмі торгівельних вулиць. У кілька разів збільшений півострів пережив перший етап урбанізації в епоху Відродження, а будинки 19-го століття розказують нам історію розквіту місцевої буржуазії.


Basilique St-Martin d’Ainay. Єдина романська церква Ліона. Вперше згадується у 9-му столітті, потім неодноразово добудовувалась та перебудовувалась. Під час революції використовувалась як кормовий склад.

Але, незважаючи на свою бурхливу історію, будівля зберігає справжню єдність стилю - як зовні, так і всередині.

Традиційний вертеп із "сантонів":

А так Базиліка виглядала раніше (фото звідси):

Place Bellecour (у дослівному перекладі "гарний двір") – це одна з найбільших площ у Європі. В її центрі знаходиться величезна статуя Людовика XIV, при чому король зображений верхи "в римському стилі", тобто без сідла та стремен.

Сама площа заснована в якості королівської у 1658 році на порожніх до того землях. Пізніше тут проходили наполеонівські військові паради. Цікаво, що Place Bellecour вважається "нульовим" кілометром Ліона – всі відстані рахуються з цієї точки.

На час різдвяних свят на площі встановлюють Grande roue або оглядове колесо. Вартість 10 євро.

Лізу на колесо, хоча відкриті кабінки, що вільно гойдаються в усі боки, особливої довіри в мене не викликають ))

На першому колі око ще нервово сіпається, а дихання збивається. На другому колі відпускає. На третьому я вже тихенько бубню, що колесо занадто швидко обертається і я не встигаю робити композиційні знімки ))

До речі, саме під хвостом коня Людовика XIV на Place Bellecour, ліонці полюбляють призначати один одному зустрічі.

Statue of Saint Exupéry. Тут же, на площі, знаходиться невеличкий пам'ятник французькому письменнику, що зображує Сент-Екзюпері та Маленького Принца, які сидять на білому мармуровому стовпчику. Скульптор Christiane Guillaubey.

Перемоги. Поразки. Ці слова не мають значення. Є перемоги, що оскверняють і поразки, що пробуджують © 

Place des Célestins. До 1307 р. площа розташовувалася на землях, що належали тамплієрам. Після виселення тамплієрів, релігійний ордер целестинців побудував тут монастир, який, незважаючи на пожежі, простояв майже 400 років. У 1778 монастир був зруйнований, але залишив по собі назву для площі та театру.


Théâtre des Célestins. Проект Gaspard André, побудований у 1877 році. Це один з небагатьох театрів у Франції з постійним використанням – понад 200 років. Зараз театр є муніципальною власністю, ним безпосередньо керує місто Ліон.

Place des Jacobins. Ця квадратна площа з'єднує головні вулиці Ліона. Була суттєво розширена після руйнування та знесення однойменної церкви у 1822 р. По центру площі, у 1885 р., був встановлений Fontaine des Jacobins.

А так площа з фонтаном виглядала у минулому (фото звідси):

Оглядове колесо добре вписалось в загальний пейзаж Ліона ))

Hôtel-Dieu de Lyon. Це одна з найбільших будівель півострова (фасад 375 м) та перша лікарня в Ліоні, задокументована ще у 1184 році.

Хоча спочатку будівля використовувалася як готель для приїжджого духовенства та притулок для мандрівників, а вже потім була переобладнана в лікарню.

Шпиталь також прославився перебуванням тут в 16-му столітті ченця-бенедиктинців François Rabelais, автора знаменитого "Gargantua and Pantagruel".

Hôtel-Dieu de Lyon в ті стародавні часи виглядав так (картинка звідси):

У 2011 комплекс Hôtel-Dieu був визнаний архітектурною пам'яткою. Почався процес виведення діючих медичних установ за його межі. В 2019 р. тут відкрили готель.

При Hôtel-Dieu діє невеличка каплиця – Chapelle de l'Hôtel-Dieu de Lyon, яка сьогодні відреставрована та доступна для огляду.

Це прекрасна барокова споруда з елементами позолоти. І традиційний вертеп всередині.

Centre nautique Tony Bertrand на набережній Рони. Відкриті басейни працюють, в тому числі і в зимовому режимі (вода прогрівається до +27 °C).

Поруч розташований скейт-парк Bowl de la Guillotière:

Pont Wilson:

А далі у природи починається своє традиційне "Свято Світла", про яке, здається, краще Ліни Костенко вже не скажеш.

Що ж, природне шоу подивились, тепер прийшов час знайомитись з рукотворним "Святом Світла".

Продовження тут: 

Частина 4. Свято Світла та брак словарного запасу

Частина 5. Пагорб Croix-Rousse та естетика робітничої архітектури

Частина 6. Півострів,  вечірнє місто та несподіване богослужіння

Частина 7. Свято Світла, студентські роботи та Сальвадор Далі

Частина 8. Аннесі - людина та пароплав місто і озеро в Верхній Савойї

Частина 9. Свято Світла, черги та філософські роздуми

Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал
Чтобы добавить или удалить фотографии в рассказе, перейдите в альбом этого рассказа
Віддзеркалена Place Neuve Saint-Jean
 Cour d'Appel de Lyon.
 Цікаві експонати в цьому магазинчику ))
 Ліонський трабуль
  Ліонський трабуль
  Ліонський трабуль
  Ліонський трабуль
  Ліонський трабуль
 Place de la Baleine.
  Ліонський трабуль
  Ліонський трабуль
  Ліонський трабуль
 Глінтвейн Старого міста
 Place du Gouvernement.
  Ліонський трабуль
 Maison Thomassin.
 Temple du Change.
  Ліонський трабуль
  Ліонський трабуль
 Église Saint-Paul.
Нарешті не туманні краєвиди! ))
 Fort Saint-Jean
 Place Carnot
 Basilique St-Martin d’Ainay
 Basilique St-Martin d’Ainay .
 Basilique St-Martin d’Ainay .
 Basilique St-Martin d’Ainay .
 Place Bellecour
 Place Bellecour
 Оглядове колесо на Place Bellecour
 Оглядове колесо на Place Bellecour
  Ліон з висоти пташиного польоту
 Ліон з висоти пташиного польоту
  Ліон з висоти пташиного польоту
  Ліон з висоти пташиного польоту
 Оглядове колесо на Place Bellecour
Place Bellecour
 Statue of Saint Exupéry.
 Théâtre des Célestins.
 Place des Jacobins
 Центральна частина Ліона
 Hôtel-Dieu de Lyon.
 Hôtel-Dieu de Lyon
 Chapelle de l'Hôtel-Dieu de Lyon
 Centre nautique Tony Bertrand на набережній Рони.
Скейт-парк Bowl de la Guillotière
 Pont Wilson
 Вечірнє сонце, дякую за день! Вечірнє сонце, дякую за втому. За тих лісів просвітлений Едем І за волошку в житі золотому.
 За твій світанок, і за твій зеніт, І за мої обпечені зеніти. За те, що завтра хоче зеленіть, За те, що вчора встигло оддзвеніти.
 За небо в небі, за дитячий сміх. За те, що можу, і за те, що мушу. Вечірнє сонце, дякую за всіх, Котрі нічим не осквернили душу.
 За те, що завтра жде своїх натхнень. Що десь у світі кров ще не пролито. Вечірнє сонце, дякую за день, За цю потребу слова, як молитви.
 Старе місто
  Старе місто
 Rue du Boeuf
  Ліонський трабуль
Комментарии (18) оставить комментарий
Показать другие комментарии …
аватар