Моравське намисто. Оломоуц

21 июня 2020 Время поездки: с 12 июля 2019 по 16 июля 2019
Репутация: +5059½
Добавить в друзья
Написать письмо

Моя розповідь про Моравію викликала інтерес, тому вирішила трохи написати про кожну з перлинок, з практичною інформацією.

Отже, Оломоуц. Перебуваючи в Оломоуці, згадала про девіз Мюнхена, Оломуоц, як і Мюнхен, любить вас. Маленький, компактний, зручний для людей.

Приємно, що прагнуть залучити туристів не тільки в Ололмоуц, але і в регіон. Туристів мало, в основному чехи. Наші співвітчизники в основному там працюють і навчаються. У коментарях до минулого розповіді писала про Olomouc region Card. У моїй практиці рідкісний випадок дійсно зручного туристичного продукту, який дозволяє економити і дає можливість цікаво провести час в Оломоуцькому регіоні. Туристичну карту купувала вдруге в житті. Перший був у Стокгольмі.


Olomouc region Card дає можливість відвідати різні об'єкти безкоштовно або зі знижкою – музеї, замки, зоопарк, аквапарки і т.і., а також знижки в певних готелях, ресторанах, кафе, безкоштовний проїзд в громадському транспорті. Готель, в якому жили, виявився теж учасником програми, якби бронювали безпосередньо, а не через Booking, то отримали б знижку 10 або 15 відсотків, не пам’ятаю. Сайт Olomouc region Card – http://www.olomoucregioncard.cz/en/. Всі п'ять днів в Оломоуці були максимально прив'язані до Olomouc region Card, причому опції, де карта дає безкоштовний вхід. Карта окупилася в два рази.

Досить багато інформації на сайті туристичного центру Оломоуцу – https://tourism.olomouc.eu/tourism/information-centre/ru, інформаційні матеріали для скачування – https://tourism.olomouc.eu/tourism/promotional-materials/ru

Жили в Hotel Palác (https://www.hotelpalac.cz/). Готель хороший, рекомендую. Відмінне розташування. З одного боку, вже в історичній частині міста, з іншого поруч дві трамвайних зупинки, до 10 хвилин трамваєм до залізничного вокзалу, трохи більше до автовокзалу. П'ять ночей на двох з сніданками обійшлися в 315 євро. В кімнаті є повноцінна кухонна зона, з повним набором посуду, включаючи сковорідки і миючі засоби, при бажанні можна готувати самостійно. Дуже хороша звукоізоляція.

Є номери з видом на Собор св. Вацлава, але я так розумію, туди виходять більш дорогі номери. Наш виходив на вулицю з трамваями. Особливого шуму не було. У будинку навпроти, якраз на рівні нашого поверху кілька вечорів знімали кіно, прожектора, камери в квартирі і на вишках з вулиці.

Їли в основному в Svatováclavský pivovar (https://svatovaclavsky-pivovar.cz/), він знаходився поряд з нами, смачне пиво і їжа. Для тих, хто хоче у них ще й пивне спа.

Ще були в Potrefena Husa поруч з Horní námestí, прекрасно пообідали. Несподівано для мене пиво було не тільки Старопрапен.

Один раз вечеряли в Minipivovar Riegrovka (https://www.riegrovka.eu/). Він ділиться на дві частини. На першому поверсі хороший пивоварний ресторан. За нашою карті була знижка.


З програмою в Оломоуці все було просто і складно водночас. Різних об'єктів, гідних відвідування в місті багато. У місті є об'єкт, занесений до списку культурної спадщини UNESCO, Колонна пресвятої Трійці. Але, прогноз погоди обіцяв нам перші два дні в Оломоуці дощі, причому з досить сильного в перший день до дуже-дуже сильного у другій. Вся надія була на те, що короткостроковий прогноз зміниться. У другий день у нас за планом були виїзд з Оломоуца в першій половині дня і зоопарк у другій. Тому на другий день був план Б – Оломоуц, музеї, шопінг і т.д., головне поруч з трамвайними зупинками і під дахом.

У Оломоуц ми приїхали о 5.30 ранку. Сайт вокзалу обіцяв нам можливість на вокзалі цілодобово купити Olomouc region Card, але все виявилося не так просто. Тому, були куплені єздінкі. Поїхали ми в готель залишити речі. В готелі купили Olomouc region Card. І пішли гуляти по місту, що прокидається, поки немає дощу.

Спочатку піднялися до собору св. Вацлава. Було ще дуже рано, але собор вже був відкритий і там готувалися до служби. Зайшли подивилися, хотіли потім в один з днів повернутися, але так і не повернулися.

Поруч з собором Архієпископський музей (сайт www.muo.cz), куди теж не повернулися.

Потім прогулялися в центр до Horní námestí, де знаходиться Колона пресвятої Трійці і Оломоуцький куранти. Виявилося, що куранти на реставрації, багато собори теж. Загалом, якщо ще раз опинюся в Оломоуці, подивитися є що. Пройшли до Dolní námestí. Основна частина пам'яток розташована на цих площах, але поки туди дійдеш, теж є що подивитися.

А потім почався дощ і вже було близько 10 ранку, ми пішли ховатися від дощу в музеї. Були в Архієпископському палаці і музеї сучасного мистецтва.

Архієпископський палац (http://www.arcibiskupskypalac.cz/en/) – дуже скромно на тлі аналогічного в Кромержижі. Але для загального уявлення при наявності часу і поганій погоді можна сходити. Якщо не любитель музеїв, і збираєтеся в Кромержиж, то можна пропустити. Працює по понеділках.

Потім пішли в Музей сучасного мистецтва (https://www.muo.cz/), дощ був вже сильний, цей музей був ближче, ніж Архієпископський музей. Якщо любите сучасне мистецтво, має сподобається. Багато експозицій у різних жанрах. Можна піднятися в скляну башту на даху і подивитися на Оломоуц.

А потім вже було 14.00 і можна було повертатися в готель на поселення. Трохи відпочили. Якраз дощ закінчився, і ми продовжили прогулянку вже знайомими вулицями і площами спустилися в одну з частин Ботанічного саду. Від Ботанічного саду не треба чекати чогось ефектного, просто парк.


Потім ще один день провели в Оломоуці. Був понеділок, вирішили відпочити, хоча плани на цей день були грандіозні. Але пізній сніданок, ледачі прогулянки і шопінг перемогли.

Це частина Ботанычного саду, де знаходиться оранжерея:

Чим зайнятися в Оломоуці? Знайти всі фонтани.

Знайти всі будинкові знаки. Карта в допомогу.

Для театралів тут проводиться фестиваль, але я розумію, що будь-який фестиваль – це проблеми з житлом і цінами.

В цілому Оломоуц сподобався. Гарна ідея для поїздки на вікенд, особливо, якщо живете поруч з кордоном.

Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал
Чтобы добавить или удалить фотографии в рассказе, перейдите в альбом этого рассказа
Архієпископський палац
Фонтан Тритонів
Array
Array
Array
Комментарии (10) оставить комментарий
Показать другие комментарии …
аватар