P.S. Путівник по путівнику, або Майбутнім підкорювачам Каппадокії присвячується

04 августа 2021 Время поездки: с 20 мая 2021 по 27 мая 2021
Репутация: +8490½
Добавить в друзья
Написать письмо

Трекінг та прогулянки. Найбільш важка частина в дослідженні долин навколо Гьореме – це відсутність точних карт. Існує безліч стежок та додаткових входів/виходів, які будуть збивати вас з пантелику. Тому краще з самого початку настроїтися на те, що "заблукав – виблукав" буде вашим постійним девізом. Головне – вгадати загальний напрямок руху ))

Картографічно-технічні джерела: мапа для загального орієнтування на місцевості, англомовна розповідь з картами та прикладами маршрутів, франкомовний збірник мап з різних джерел, російськомовне посилання (застосовувати з застереженням стосовно наявності застарілої та неточної інформації). На місці рекомендую використовувати MAPS.ME.

Görkündere Vadisi або Долина любові - 2. Найкоротша з усіх долин та знаходиться найближче до Гьореме (вхід на місцевий оглядовий майданчик через неї безкоштовний). Тут можна спокійно гуляти та тренуватися в підйомах/спусках.    


Вхід в долину знаходиться праворуч по дорозі до Göreme Açk Hava Müzesi (Музею під відкритим небом) та позначений бетонним покажчиком.

Güvercinlik Vadisi або Голубина долина одна з найбільш спокійних та тінистих долин. Починається від самого Гьореме.    

Вам доведеться зробити "петлю" в районі міста Uçhisar (Учхісар), тому що прямий хід закритий через обвал. Зверніть увагу, що після "петлі" покажчики будуть відсутні, тому вам потрібно контролювати, щоб стежки вивели вас до спуску в долину, а не наверх (там ходу не має).

Закінчується долина виходом на один з найбільш цікавих (суб’єктивно) оглядових майданчиків з видом на Uçhisar (Учхісар) та саму долину.

P.S. Побачити Тимка, передавайте палкі вітання!

P.S.S. Місцевих корівок обходьте по широкій дузі ))     

Baglidere Vadisi або Біла долина, яка включає в себе Honey (Медову), Baglidere (Білу) та найбільш відому частину Love Valley (Долину любові - 1), я б починала з боку Гьореме.

Спочатку відвідала б оглядовий майданчик та насолодилась видом зверху на Долину любові - 1, а потім поверталась та сходила вниз в саму долину. Далі можна прогулятися і до Білої та Медової частин долини. Але НЕ рекомендую йти на фінальний підйом до містечка Uçhisar (Учхісар), бо стежка під ухилом там дійсно небезпечна.   

Kiliçlar Vadisi або Долина мечів найбільш цікава своєю першою "скельною" частиною, яка має дуже втаємничену та загадкову атмосферу.   

Вхід в долину знаходиться вище Göreme Açk Hava Müzesi (Музею під відкритим небом). За музеєм вам потрібно S-подібною дорогою піднятися нагору, і там, ліворуч від дороги буде бетонний покажчик спуску до Долини мечів. 

Güllüdere Vadisi або Рожева долина має два відроги, які розрізняються як Güllüdere Vadisi I (Рожева долина - 1) та Güllüdere Vadisi II (Рожева долина - 2). На покажчиках є і англійський варіант написання назви долини – Rose Valley.

Два відроги першої та другої Рожевих долин розташовані паралельно один одному. В свою чергу Рожева долина - 1 має два розгалуження, які врешті-решт сходяться разом. 


Обидві Рожеві долини відносно добре промарковані, з захопливими краєвидами, але стежка майже постійно йде по сонцю (в спекотний період запасайтеся водою!).

Ну, і якщо у вас є бажання полоскотати собі нерви, можете протестувати "бобслейний" спуск другого відгалуження Рожевої долини - 1.    

Meskendir Vadisi або долина Мескендір, як і Голубина долина, не має екстремальних спусків чи підйомів, багата на затінок та грязюку під ногами ))    

Вхід в долину розташований за Kaya Camping, де потрібно взяти ліворуч та йти вздовж стіни до знаку роздоріжжя. Спуск в долину Мескендір знаходиться праворуч.

З долини Мескендір можна почати трекінг Червоною долиною, обома Рожевими долинами або пройти повністю саму долину Мескендір аж до сусіднього містечка Çavusin (Чавушин).

*** на карті позначений мій маршрут до входу в Червону долину. Ви, при бажанні, можете пройти далі аж до самого Çavusin (Чавушин).

Kizilçukur Vadisi (Red Valley) або Червона долина проходить через кілька тунелів та закінчується виходом на найбільш популярний оглядовий майданчик Sunset point. Цікава, місцями трохи стрьомна і найбільш багатолюдна з усіх долин навколо Гьореме.    

В пішій доступності з Гьореме є ще Долина Земі (Zemi Vadisi). Коротко про цей маршрут можна почитати тут. Роздивитись долину на чужих світлинах можна за посиланням.

За Чавушином в наявності дві долини/музеї (вхід платний): Долина ченців (Pasabag) та Zelve Açik Hava MüzesiАле мені на всіх них вже не вистачило часу.

Прогулянки по долинам можна поєднувати з відвідинами найближчих містечок: Uçhisar (Учхісар), Ortahisar (Ортахісар) та Çavusin(Чавушин).

І пам’ятайте головне правило трекінгу – підіймайтеся тільки там, де зможете спуститися!

Якщо ви надаєте перевагу організованим екскурсіям, то можна придбати:

- Red Tour. Включає відвідини Музею під відкритим небом в Гьореме, міста Аванос, Долини ченців та Рожевої долини, містечка Чавушин і фотопауз в Долині уяви (Dervent Vadisi) та на оглядовому майданчику біля містечка Ургюп.


- Green Tour (частина 1, частина 2). В програмі туру фотопауза на оглядовому майданчику Göreme Panaroma, відвідини підземного міста Дерінкую, прогулянка долиною Іхлара, огляд скельного монастиря Селіме, дегустація місцевих вин та фініш на оглядовому майданчику над Голубиною долиною в місті Учхісар.   

- Blue Tour. Починається з відвідин містечка Мустафапаші (Mustafapasa), продовжується на розкопках античного міста Собесос, далі трекінг долиною Соанли (Soganli Açik Hava müzesi) та відвідини містечка Ургюп і монастиря-шпиталю Халач.

Якщо ви берете в оренду автомобіль, то всі пам’ятки з переліку організованих турів зможете відвідати самостійно. Додатково зверніть увагу на:

- альтернативу підземному місту Дерінкую - Kaymakli Underground City, яке вважається найбільшим з підземних міст на території сучасної Туреччини. Фото взяла тут.

- озеро Acigol (Narli Gol), що займає площу біля 3000 кв.м. Поблизу від вулканічної водойми розташовані гарячі геотермальні джерела. Крім самого озера, тут можна роздивитися і давно покинуті печерні житла місцевих мешканців. Світлина звідси.

- солоне озеро Tuz Gölü зі змінною поверхнею від 1600 до 2500 кв.км. На групі островів в південній частині водойми проводить шлюбний період велика популяція фламінго. Фотографії на захід сонця тут особливо прекрасні. Чужий досвід подорожі з локаціями та координатами для зйомки тут. Фото для ілюстрації взяла звідси.

З інших розваг доступне катання по долинам на квадроциклах та конях, шоу дервішів, хамам і польоти на повітряних кулях

Karadut Cave HotelДобротний готель, який в доковідну епоху функціонував в якості хостела. Номери типу "cave" або "печери" найбільш просторі, вартість 19 євро за добу (сніданок включений).

Сніданки тривають з 08-30 до 10-30. Смачні, але одноманітні (м’яса чи ковбаси в асортименті не має). Вільний цілодобовий доступ до чаю/кави в їдальні.

Вид на місто з трьох майданчиків: нижній з пуфами та декоративними столиками, середній з їдальні та верхній з даху будівлі. Спеціально облаштованих місць для фотосесій (з подушками та килимами) не має.

Всі екскурсії по Каппадокії та трансфери з/до аеропорту можна замовити в готелі: політ на повітряній кулі 60 євро, "Green Tour" 40 євро, трансфер з/до аеропорту 6 євро (ціни актуальна на травень 2021 року).


P.S. Нявкалка найбільше полюбляє м’ясні вироби ;)

Про банкомати, супермаркет та алкогольну крамничку в Гьореме писала в кінці першої частини.

Місцеве вино сухе, легке та трохи терпке - для спекотного літа ідеальний варіант.

Вся їжа в Туреччині ситна та смачна, хіба що десерти бували занадто солодкими. Під час мого перебування в Каппадокії діяло карантинне правило "їжа тільки на виніс", тож насолодитися довгими посиденьками десь у ресторані не довелось.

Хронологія розповіді з варіантами комбінування трекінгу різними долинами:

Частина 1. Прогулянка з Гьореме до Göreme Açk Hava Müzesi (Музею під відкритим небом) та зворотній шлях через Görkündere Vadisi або Долину любові - 2.

Частина 2. Трекінг з Гьореме через Güvercinlik Vadisi або Голубину долину до оглядового майданчика містечка Uçhisar (Учхісар).

Частина 3. Мандрівка з Учхісару через Baglidere Vadisi або Білу долину, яка включає в себе Honey (Медову), Baglidere (Білу) та найбільш відому частину Love Valley (Долину любові - 1) до Гьореме.

Частина 4. Пошук входу до Kiliçlar Vadisi або Долину мечів та прогулянка Güllüdere Vadisi II (Rose Valley) або Рожевою долиною - 2.

Частина 5. Прохід через один з відрогів Güllüdere Vadisi I або Рожевої долини - 1. Екскурсія по містечку Çavusin (Чавушин).

Частина 6. Відвідини Göreme Açk Hava Müzesi (Музею під відкритим небом).

Частина 7. Дорога до Aynali (Firkatan) Kilise (Дзеркальної церкви) та прогулянка містечком Ortahisar (Ортахісар).

Частина 8. Організована екскурсія "Green Tour", що починається з короткої зупинки на оглядовому майданчику Göreme Panaroma та відвідин Derinkuyu Yeralti Sehri (підземного міста Дерінкую).

Частина 9. Продовження програми "Green Tour": прогулянка долиною  Ihlara, екскурсія до Selime Monastery (скельний монастир Селіме), дегустація місцевих вин та зупинка на оглядовому майданчику над Güvercinlik Vadisi в Учхісарі.

Частина 10. Політ на повітряній кулі. 


Частина 11. Прогулянка зі стартом в Meskendir Vadisi або долині Мескендір, трекінг через Kizilçukur Vadisi (Red Valley) або Червону долину та фініш по другому відрогу Güllüdere Vadisi I або Рожевої долини - 1. 

Частина 12. Поїздка в містечко Avanos (Аванос).

Частина 13. Прогулянка по місту Izmir (Ізмір).

Переведено автоматически с украинского языка. Посмотреть оригинал
Чтобы добавить или удалить фотографии в рассказе, перейдите в альбом этого рассказа
Вид з оглядового майданчику Голубиної долини на місто Uçhisar (Учхісар).
Загальна карта пройдених долин навколо Гьореме.
Görkündere Vadisi або Долина любові - 2.
Güvercinlik Vadisi або Голубина долина.
Baglidere Vadisi або Біла долина, яка включає в себе найбільш відому частину Love Valley (Долину любові-1).
Kiliçlar Vadisi або Долина мечів.
Güllüdere Vadisi (Rose Valley) або Рожева долина.
Meskendir Vadisi або долина Мескендір.
Kizilçukur Vadisi (Red Valley) або Червона долина.
Польоти на бальонах.
Karadut Cave Hotel.
Типовий сніданок в готелі.
Вид з їдальні готелю на місто.
Місцева мешканка :)
Каппадокійське червоне сухе вино.
Місцева кухня в режимі
Найкращий провідник Голубиної долини :)
Карта до Частини 1.
Карта до Частини 2.
Карта до Частини 3.
Карта до Частини 4.
Карта до Частини 5.
Карта до Частини 7.
Карта до Частини 11.
Комментарии (20) оставить комментарий
Показать другие комментарии …
аватар